SCRISOARE DESCHISĂ Adresată MINISTERUL AFACERILOR INTERNE,

0
375

Domnului  Ministru ION-MARCEL VELA 

Domnule Ministru,

Așa cum cum observăm în ultima perioadă, după o monitorizare atentă a mass-mediei, există o tendință de minimizare a rolului polițistului local în societatea românească actuală precum și loby pentru reformarea poliției locale prin diminuare sau chiar desființare.

Bazându-se pe Legea 155/2010, HG 1332/2010 și Recomandarea din 2001 a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei cu privire la Codul European de Etică al Poliției și continuând procesul de descentralizare al administrației publice,  polițiile locale au fost înființate, începând cu anul 2005, totalizând la nivel național aproximativ 15.000 de polițiști locali, distribuiți în 800 de structuri,  pregătiți în instituțiile de învățământ al Ministerului Afacerilor Interne și care de-a lungul a 15 ani de activitate au reușit să obțină rezultate cu impact semnificativ asupra reducerii fenomenelor antisociale și creșterea gradului de siguranță al cetățenilor, în zonele în care acționează.

Societatea civilă şi în special cei cu funcţii de decizie trebuie să conştientizeze că poliţiştul nu acţionează în interes personal şi nici în interesul şefilor ori al celor aflaţi la putere, ci în interesul comunităţii şi al cetaţenilor cinstiţi. Primăriile din țară au început să-i disponibilizeze pe polițiștii locali din cauza faptului că lucrează pentru Ministerul Afacerilor Interne.

Actuala criză de legitimitate pe care o resimt absolut toţi poliţiştii  locali, adică oamenii din stradă,  trataţi ca nişte nimeni, fără respect, cei înjuraţi, scuipaţi, bătuţi, infectați sau decedați din  cauza virusului Covid -19 este o situaţie foarte gravă ce necesită o rezolvare urgentă.

Dar din păcate nimeni nu vorbește despre eforturile polițiștilor locali în cele opt luni de pandemie, în care au fost carne de tun, prezenți în linia întâi, pentru desfășurarea de  activități de contracarare a răspândirii coronavirusului, fiind alături de Poliția Națională și personalul medical, cea mai expusă categorie profesională la infectare. Nimeni nu prezintă situația reală a polițiștilor locali care de aproximativ trei luni au fost blocați în centre de carantinare destinate persoanelor ajunse în țară din ”zonele roșii” afectate de coronavirus, au desfășurat acțiuni de  respectare a măsurilor de izolare la domiciliu impuse persoanelor sosite din ”zonele galbene” și au muncit ”cot la cot”, în aceleași condiții cu polițiștii și alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pe lângă atribuțiile personale de serviciu.

În urma analizei realizată de Federația Națională a Polițiștilor Locali din România, pe un eșantion de 88 structuri de poliție locală, din toate zonele țării, privind situația îmbolnăvirilor cu Covid-19, se constată că avem un număr de 691 de polițiști locali care au fost izolați/carantinați și

două  persoane decedate. Dacă continuăm analiza datelor se observă  că incidența cazurilor de îmbolnăviri, în rîndul polițiștilor locali,  este foarte mare:

–           Poliția Locală Sector 2 – 12, 36%

–           Poliția Locală Sibiu – 17%

–           Poliția Locală Brașov – 19,64%

–           Poliția Locală Timișoara – 9,94%

–           Poliția Locală Iași – 11,63%

–           Poliția Locală Galați – 10,89%

–           Poliția Locală București – 5,64%

–           Poliția Locală Sector 6 – 18,44%

–           Poliția Locală Botoșani – 10%.

Aceste date probabil, par irelevante, desi numărul polițiștilor locali care se infectează și chiar mor din cauza complicațiilor generate de noul coronavirus, este din ce în ce mai mare.

Știm ce angajamente ne-am asumat în fața cetățenilor și le garantăm că  vom duce la îndeplinire, întotdeauna, această misiune.

Federația Națională a Polițiștilor Locali din România  consideră ca nejustificate aceste atacuri, din necunoașterea reală a activității acestei instituții și a oamenilor care lucrează acolo și face demersuri de modificare a cadrului legislativ pentru susținerea inițiativelor și punctelor de  vedere privind  întărirea autorităţii poliţistului local.

Polițiștii locali vă transmit mesajul lor:

”Rămânem în continuare în slujba cetățeanului și a interesului comunității din care facem parte cu toții !”

 

Cu deosebită considerație,

 

PREȘEDINTE  FEDERAȚIA NAȚIONALĂ A POLIȚIȘTILOR LOCALI DIN ROMÂNIA

DIRECTOR GENERAL POLIȚIA LOCALĂ SECTOR 2

Col. (r) DOBRILĂ AUREL