SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ DOMNULUI MINISTRU ION-MARCEL VELA

0
571

Domnule Ministru,

 

Vă solicităm public să faceți precizări referitoare la afirmația dumneavoastră de joi, 30 aprilie 2020, făcută în cadrul unui live potrivit căreia: ”… acum avem probleme cu poliţia locală care amendează, care face unele abuzuri, nu respectă prevederile Ordonanţelor în litera şi în spiritul fiecărei ordonanţe. Imaginaţi-vă că luăm pe cineva din sursă externă şi coborâm direct în stradă să aplice legea, va fi destul de dificil să nu cumva să greşească şi să ajungem la alte discuţii cu privire la un comportament, se pot face testări, examinări, dar neavând experienţă pot să apară tot felul de conflicte sau probleme la nivelul relaţiei directe cu cetăţeanul”.

După 40 de zile de îndeplinire a misiunilor de asigurare a măsurilor de zădărnicire a răspândirii pandemiei de coronavirus, constatăm cu stupoare că dumneavoastră, Domnule Ministru, ați precizat că polițiștii locali fac abuzuri și nu aplică corect prevederile ordonațelor militare în vigoare.

Din raportările existente la nivelul polițiilor locale din țară, comunicate zilnic ministerului pe cale îl coordonați, reiese că nu au fost înregistrate probleme și nici reclamații privind comportamentul polițiștilor locali în misiunile executate în patrulele

mixte cu celelalte structuri de ordine publică, nu au fost sesizate abuzuri ale acestora privind desfășurarea activităților specifice stării de urgență.

Pe această cale vă solicităm să faceți publice cazurile de abuzuri la care faceți referire în intervenția dumneavoastră online și la lipsa de experiență a polițiștilor locali, știut fiind faptul că, potrivit legislației în vigoare, aceștia sunt obligați, imediat după angajare să urmeze și să absolve cursuri de formare inițială numai în cadrul instituțiilor de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne, unde curricula de pregătire și cadrele didactice sunt aceleași cu cele ale cadrelor ministerului.

Vă reamintim că polițiile locale acționează sub stricta coordonare a șefilor structurilor MAI, în litera și spiritul ordonanțelor militare în vigoare la această dată și emise prin ordin al ministrului MAI.

De asemenea, după cum știți poliția locală nu acționează individual, ci în echipaje mixte și atunci ne punem întrebarea firească, de ce colegul “cu experiență vastă de la MAI” nu a sesizat de îndată, așa zisele situații de abuz.

Vă aducem la cunoștință că, în această perioadă, activitățile poliției locale sunt multiple și se realizează cu sacrificii privind suspendarea concediilor, a zilelor de repaus, neacordarea zilelor libere pentru părinții cu copii sub 12 ani, asigurarea la minimum a echipamentelor de protecție, deși este singura structură care asigură misiuni în interiorul spațiilor de carantină și a centrelor de cazare a personalului medical, fiind în acest moment cei mai expuși, fără a beneficia de facilitățile colegilor de la poliția națională. Fiecare polițist local a contabilizat zeci de zile peste norma legală de muncă, pe care nu le putem acorda deocamdată, efectivele fiind insuficiente. Am solicitat prin câteva adrese modificarea prevederilor decretelor prezidențiale, dar am primit exact opusul celor solicitate.

Din concluziile rapoartelor zilnice transmise de șefii inspectoratelor județene de poliție și a Direcției Generale de Poliției a Municipiului București colaborarea între cele două instituții este foarte bună, nu au existat abuzuri și conflicte în timpul desfășurării misiunilor comune și au fost respectate toate ordinele primite.

Ca și poliția națională, poliția locală, căreia, Domnule Ministru, i-ați adus laude în trecut, dar și la începutul transmisiunii online de joi, 30 aprilie 2020, își dorește să ducă la îndeplinire misiunile ordonate, cu speranța că polițiștii locali se vor întoarce acasă,

 

 

 

sănătoși la familiile lor pe care le expun unor riscuri majore în acest moment, nu vor să fie eroi, dar vor să le fie respectată munca și sacrificiul.

Domnule Ministru, Federația Națională a Polițiștilor Locali din România consideră că aprecierile dumnevoastră nu aduc niciun beneficiu, în această situație grea, niciuneia dintre părți. Dacă ați fost dezinformat sau informat incomplet, despre existența vreunui caz de abuz, considerăm că se impune o explicație. Fără să vreți considerăm că ați creat o stare de spirit tensionată în rândul acestor oameni, în condițiile în care nu beneficiază de niciun drept în plus, ca alte categorii socio-profesionale alături de care participă la aceste misiuni.

Față de toate cele prezentate mai sus, în lipsa unor dovezi clare, vă solicităm să retractați cele afirmate de dumneavoastră, care aduc atingere prestigiului profesional și moral al polițistului local și conduc la scăderea autorității acestuia, în fața cetățeanului.

Noi, Federația Națională a Polițiștilor Locali din România vă rugăm să reparați această “eroare” pentru ca lucrurile să meargă pe drumul normal și să continuăm misiunile atât cât țara ne cere.

În concluzie, societatea românească trebuie să  hotărască ce fel de polițiști vor: cu atitudine fermă, legală şi pentru siguranţa cetăţeanului sau cu multă toleranţă faţă de comportamentele infracţionale.

Haideți să  hotărâm împreună ce ne dorim cu adevărat! Siguranță și normalitate sau haos?

 

 

 

PREȘEDINTE  FEDERAȚIA NAȚIONALĂ A POLIȚIȘTILOR LOCALI DIN ROMÂNIA

DIRECTOR GENERAL POLIȚIA LOCALĂ SECTOR 2

Col. (r) DOBRILĂ AUREL

 

 

Cu deosebită considerație,