FIRMĂ AMENDATĂ CU 10.000 DE LEI. CE MOTIV A AVUT POLIȚIA LOCALĂ

0
832

TIMIȘOARA. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Inspecție Comercială au efectuat, în ultima perioadă, verificări în ceea ce privește respectarea prevederilor Legii 8/1996, actualizată, privind dreptul de autor și drepturile conexe, act normativ care prevede că inclusiv polițiștii locali au atribuții în verificarea, alături de reprezentanții Uniunii Producătorilor de Fonograme din România, în ceea ce privește comunicarea publică, fără autorizarea sau consimțământul titularului drepturilor recunoscute de lege, a operelor ori a produselor purtătoare de drepturi conexe.

În ultimele luni au fost verificate, în colaborare cu reprezentanții UPFR, peste 20 de societăți comerciale care difuzau muzică, dar care, în urma controalelor și somațiilor aplicate s-au conformat și au achitat taxele prevăzute de lege către UPFR pentru muzica difuzată în incinta societăților comerciale. În urma verificărilor efectuate zilele trecute, s-a constatat și un caz al unei firme care nu a respectat somațiile aplicate și nu s-au obținut licențele neexclusive pentru utilizarea muzicii în incinta localului. Este vorba despre societatea Lau-Tim Caffe din Piața Traian, care nu s-a conformat, motiv pentru care pe numele firmei a fost încheiat proces-verbal de constatare a contravenției în valoare de 10.000 lei. De altfel, de-a lungul timpului, societatea respectivă a mai fost sancționată de polițiștii locali și pentru alte nereguli pe linie comercială.

Poliţia Locală reaminteşte că dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau științifice, precum și asupra altor opere de creație intelectuală este recunoscut și garantat în condițiile Legii 8/1996 actualizată. Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creație intelectuală în domeniul literar, artistic sau științific, oricare ar fi modalitatea de creație, modul sau forma de exprimare și independent de valoarea și destinația lor. Încălcarea drepturilor recunoscute și protejate prin prezenta lege atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală, după caz, potrivit legii.

Astfel, potrivit actului normativ menționat, comunicarea publică, fără autorizarea sau consimțământul titularului drepturilor recunoscute de prezenta lege, a operelor ori a produselor purtătoare de drepturi conexe, se sancționează cu amendă de la 6000 la 60.000 lei. (Sursa www.observatordetimis.ro)