UN TIMIȘOREAN S-A ALES CU 1500 LEI AMENDĂ PENTRU CĂ ȘI-A VĂRSAT NERVII PE POLIȚIȘTII LOCALI

0
608

TIMIȘOARA. Poliția Locală Timișoara atrage atenția că, potrivit Legii 61/1991 republicată, refuzul unei persoane de a da relații pentru stabilirea identității sale, de a se legitima, cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația juristificată a organelor de urmărire penală sau de menținere a ordinii publice, precum și săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva bunurilor și acestora, de natură să tulbure ordinea ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice se sancționează cu amenzi de până la 1.000 lei.

Există cazuri în care polițiștii locali se confruntă în teren cu ambele situații, existând momente în care, în special conducătorii auto care sunt surprinși încălcând prevederile OUG 195/2002, nemulțumiți de faptul că au fost depistați, fie adresează cuvinte și expresii jignitoare polițiștilor locali aflați în timpul exercității atribuțiilor de serviciu, fie refuză să dea detalii despre identitea pe care o au.

Cu toate acestea, polițiștii locali atrag atenția că astfel de cazuri nu rămân nepedepsite, fiind luate măsurile legale chiar dacă unele persoane încearcă să-i intimideze sau nu le dau datele de identificare. Numai de la începutul acestei luni, polițiștii locali au aplicat 84 de sancțiuni pentru astfel de fapte. De menționat că pe lângă sancțiunile aplicate pentru refuz de legitimare sau adresarea de injurii, cei depistați sunt sancționați și pentru oprire, respectiv staționare, în funcție de fapta comisă.

Un astfel de exemplu este cel al lui B.R.M., de 49 de ani, din Timișoara, care, aflat în trecere pe lângă stația taxi din zona Piața Badea Cârțan, și observând polițiștii locali care aplicau autocolante autovehiculelor parcate neregulamentar, s-a oprit cu autovehiculul marca Duster, în dreptul lor și a adresat cuvinte jignitoare, amenințări cu acte de violență, iar ulterior, când s-a oprit cu autovehiculul a refuzat să își dea datele de identificare sau să se legitimeze. Pentru gestul său s-a ales cu sancțiune de 1500 lei conform Legii 61/1991 republicată. Cel în cauză figurează în baza de date a Poliției Locale cu alte cinci sancțiuni contravenționale pentru încălcări ale legislației privind oprirea și staționarea. Așadar, Poliția Locală recomandă cetățenilor să respecte legislația și să coopereze atunci când sunt legitimați, în caz contrar fiind sancționați drastic. (Sursa www.observatordetimis.ro)