DESPRE BULLYNG ȘI VIOLENȚĂ CU COPII DIN COMPLEXUL DE SERVICII SOCIO-EDUCATIVE PENTRU ELEVI „SF. MARIA”

0
528

 

Astăzi, 12.07.2019,  copiii din Complexul de Servicii Socio-Educative pentru elevi „Sf. Maria”,  au primit vizita reprezentanților Serviciului de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Direcției Generale de Poliției a Municipiului București și ai Poliției Locale Sector 2,  în cadrul unui proiect derulat în parteneriat.

Bullying-ul este un comportament agresiv, intenționat, menit să provoace suferință și care implică întotdeauna un dezechilibru de putere și tărie între agresor și victimă și se manifestă repetitiv, regulat, într-un grup de copii.

Spre deosebire de comportamentele de violență, care apar spontan între copii, urmare a trăirii unor emoții intense (ex. furie, frustrare, teamă etc.) și dispar de îndată ce intensitatea trăirilor emoționale se diminuează, iar situațiile punctuale sunt rezolvate, comportamentele de bullying nu dispar de la sine.

Bullying-ul este o problemă relațională care solicită întotdeauna o soluție și schimbări semnificative la nivelul relațiilor dintre copii și în dinamica grupului. Pentru eliminarea comportamentelor de bullying este necesară o intervenție directă din partea adulților, în contextul în care acestea apar, cel mai adesea în mediul școlar.

La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unul raport  al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu  17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alți elevi cel puțin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%. Cele mai noi date procesate la nivelul Ministerului Educației Naționale (MEN) pentru anul școlar 2014-2015 vorbesc despre 18.783 de cazuri de violență la nivel național.

Întâlnirea a avut ca scop conștientizarea nivelului crescut de manifestare a comportamentelor de bullying între copii, precum și a consecințelor negative dramatice pe care bullying-ul îl are asupra sănătății și dezvoltării armonioase a copiilor și conștientizarea faptului că indiferent de rolul asumat într-o situație de bullying, toți copiii sunt victime.

Pentru îndemânare și implicare toți copii au fost premiați.