Comunicat de presă

0
797

Aproape 20 de kilograme de carne de porc și grăsime animală, confiscate de polițiștii locali brașoveni. Marfa depistată în portbagajul unui covăsnean a fost predată pe bază de proces verbal specialiștilor de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov. Totul s-a întâmplat în plină epidemie de pestă porcină înregistrată în România, când, și la nivelul municipiului Brașov, deși nu există focare, D.S.V.S.A. Brașov a făcut recent publice recomandări și informări specifice pentru populație, în vederea limitării răspândirii virusului.

Polițiștii locali de la Biroul 4 Astra au depistat ieri (06.09.2018) în jurul prânzului o persoană care comercializa în stradă, carne de porc din porbagajul unui autoturism. Oamenii legii au ridicat pungile pline cu carne și, i-au sesizat pe medicii de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov, care au și ajuns în scurt timp la fața locului pentru a lua măsurile legale care s-au impus. Bărbatul care a fost surprins de Poliția Locală Brașov, comercializând carnea de porc fără autorizație, nu deținea documente de proveniență a mărfii și nici avize sanitar-veterinare, motiv pentru care a și fost sancționat cu 5.000 de lei, conform Legii 12/1990. Marfa predată pe bază de proces verbal de polițiștii locali, medicilor veterinari a fost trimisă la Protan Codlea pentru distrugere. De asemenea, D.S.V.S.A. Brașov a cerut printr-o adresă oficiului analog din Covasna, de unde provine comerciantul, verificarea originii animalului, modul în care acesta a fost sacrificat și luarea măsurilor dacă acestea se impun, la nivelul gospodăriei respective.

Și pe această cale, D.S.V.S.A. Brașov atrage atenția populației cu privire la câteva aspecte legate de pesta porcină africană. Astfel, în cazul în care în gospodăriile dumneavoastră există cazuri de porci morți sau bolnavi, acestea trebuie anunțate de îndată medicului veterinar. Este interzis consumul sau vânzarea de carne de porc sacrificat în gospodării, precum și achiziționarea de porci, fără avizul medicului veterinar oficial. Este interzisă creșterea porcilor în zone în care aceștia pot intra în contact cu porcii mistreți. Potrivit autorităților competente, prepararea termică a cărnii nu distruge virusul pestei porcine africane, iar carnea congelată poate transmite boala chiar și peste ani de zile. De asemenea, sărarea, afumarea sau condimentarea cărnii nu distrug acest virus. Omul nu se îmbolnăvește, dar poate transmite boala la animale. În cazul animalelor, nu există vaccin sau tratament, iar mortalitatea este de până la 100%. Autoritățile despăgubesc cetățenii pentru pierderea animalelor bolnave.