POLIȚIA LOCALĂ SECTOR 2 MARCHEAZĂ CENTENARUL MARII UNIRII. EXPOZIȚIE COL. GHEORGHE MATEI

0
727

Poliția Locală Sector 2 marchează Centenarul Marii Uniri printr-o expoziție inedită a Dl. Col. Gheorghe Matei, organizată în sediul central al instituției, cu lucrări oferite de artist cu titlu gratuit, dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.

Opera artistului este de o incontestabilă originalitate, în cadrul acesteia impunându-se o creație a învățaților vremii, încă din sec. VIII-IX, numită „Turul cavalerului”, o tehnică de criptare prin care artistul a realizat cu ajutorul careurilor matematice îmbinate cu jocul de șah, să aducă în lucrările sale, texte ale unor poezii patriotice de valoare pentru istoria românilor. Opera artistului surprinde și prin faptul că munca migăloasă a crucișologului Matei Gheorghe, a descifratorului de sensuri grafice, este încifrată pe monumente importante ale culturii românești: Arcul de Triumf,

Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, Catedrala Mântuirii Neamului etc.

Autorul ne spune că lucrările expuse sunt „realizări ale minții omenești, rezultate ale fanteziei personale, după studierea cu atenței a tainei criptării.” Dorința autorului este de „a creea emoție și sentimente patriotice pozitive, de a vedea pe fața privitorilor o rază de satisfacție, uimire ori bucurie”.

Militar de carieră, fost ofițer  în Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul”, Dl. Matei Gheorghe a oferit Poliției Locale Sector 2 posibilitatea de a expune aceste lucrări în cadrul expozițiilor organizate în Programul Național de Aniversare a Centenarului României.

Expoziția va rămâne deschisă până la data de 31 decembrie  2018.