POLIȚIA LOCALĂ AVERTIZEAZĂ: CETĂȚENII AU OBLIGAȚIA DE A PĂSTRA CURĂȚENIA ÎN JURUL IMOBILELOR

0
630

TIMIȘOARA. A trecut curățenia de primăvară, așa că polițiștii locali din Timișoara țin să le reamintească timișorenilor, fie că este vorba despre asociații de proprietari, fie că este vorba despre societăți comerciale, că au obligația să păstreze curățenia în jurul imobilelor de locuit sau în care își desfășoară activitatea. Atenție! Amenzile ajung la 2.500 de lei.

Oamenii legii le reamintesc timișorenilor obligațiile prevăzute în HCL 371/2007 privind constatarea și sancționarea contravențiilor pe teritoriul orașului. Polițiștii locali spun că verifică zilnic dacă este respectată curățenia în Timișoara și că, pe lângă cei care aruncă deșeuri pe străzi, și timișorenii sunt obligați să păstreze curățenia în jurul blocurilor. Așadar, dacă vine cineva și aruncă gunoaie lângă blocul în care locuiți, s-ar putea să fiți amendat pentru că nu ați păstrat curățenia!

„Poliția Locală Timișoara atrage atenția și asupra faptului că atât persoanele fizice cât și cele juridice au, pe lângă drepturi, și obligații în ceea ce privește păstrarea curățeniei și menținerea unui mediu sănătos în municipiu. Astfel, potrivit HCL 371/2007 modificată, cetățenii și asociațiile de proprietari au ca obligații să întrețină curățenia locuințelor pe care le dețin sub orice formă legală, a anexelor gospodărești, a curților și împrejmuirilor acestora și să nu depoziteze pe spațiile comune deșeuri, bunuri sau alte materiale. De asemenea, persoanele fizice sunt obligate să întrețină în stare corespunzătoare împrejmuirea imobilelor și acolo unde este cazul să asigure curățirea și întreținerea permanentă a șanțurilor și podețelor în zona acestora, să asigure și să mențină curățenia pe trotuare, pe zonele verzi, a locurilor de parcarea pe care le folosesc, precum și în jurul garajelor pe care le dețin sub orice formă, dar și să amplaseze recipientele pentru colectarea deșeurilor menajere și reciclabile la distanța minimă de 5 m fața de ferestre și la 10 m de căile de acces, să mențină curățenia în jurul acestora și să le asigure pentru a nu fi utilizate de persoane străine asociației”, transmit oficialii Poliției Locale.

Persoanele juridice sunt obligate să asigure depozitarea separată a deșeurilor menajere de cele reciclabile, acolo unde a fost implementat sistemul de colectare duală, să efectueze și să mențină curățenia trotuarelor, a părții carosabile a străzii și a locurilor de parcare pe care le folosesc, dar și să asigure păstrarea curățeniei în jurul recipientelor de precolectare a deșeurilor.

Cei care nu respectă prevederile HCL 371/2007 riscă amenzi între 500 și 1.000 de lei pentru persoane fizice și între 1.500 și 2.500 de lei pentru persoanele juridice.

De la începutul anului și până acum, adică în patru luni și jumătate, oamenii legii au dat 767 amenzi persoanelor fizice și juridice care au abandonat gunoaie pe domeniul public, dar și celor care nu au respectat HCL 371/2007. (Sursa www.tion.ro)