DELEGAȚIA REPUBLICII MOLDOVA ÎN VIZITĂ LA POLIȚIA LOCALĂ GALAȚI

0
800

Conducerea Poliției Locale Galați a primit în cursul zilei de ieri vizita unei delegații din Raionul Cahul – Republica Moldova. La primele discuții, care pun bazele unui viitor acord de parteneriat, au fost prezenți: Ion Groza – președintele Raionului Cahul, Vlad Cășuneanu – vicepreședintele Raionului Cahul, Iurie Briceag – comisar-șef în cadrul Inspectoratului General de Poliție Cahul, Ion Focșa – șeful Direcției Sud a Poliției de Frontieră și Leonid Catera – primarul din localitatea Brânza.

Partenerii din Republica Moldova s-au arătat interesați în mod special de stuctura organizatorică a Poliției Locale Galați, de baza materială a instituției și pregătirea profesională a polițiștilor gălățeni, având în vedere că în țara vecină va lua ființă, într-un viitor nu foarte îndepărtat, Poliția Comunitară.

Referitor la semnarea unui acord de parteneriat cu Poliția Locală Galați, șeful Inspectoratului General de Poliție Cahul, Iurie Briceag a declarat că are toată susținerea conducerii Ministerului Afacerilor Interne, a ministrului Alexandru Jizdan, pentru a încheia un asemenea protocol, iar Cahulul, dacă va fi primul raion care dezvoltă parteneriate funcționale în acest domeniu de activitate, poate deveni centru pilot pentru structuri similare din Republica Moldova.

Președintele Ion Groza a ținut să precizeze, la întâlnirea de la Galați, că raionul Cahul este cel mai mare din Republica Moldova, ceea ce înseamnă că un schimb de experiență cu Poliția Locală din Galați este binevenit având în vedere că securitatea publică este importantă pentru ambele părți.

Delegația din Republica Moldova, interesată de organizarea Serviciului de Ordine Publică, a vizitat și două dintre secțiile de poliție locală de la nivelul Galațiului, mai precis cele cu numărul 1 și 5.

Referitor la acordul de parteneriat cu partea moldoveană, Petrică Hahui – directorul general al Poliției Locale Galați, a afirmat că prin semnarea acestuia se are în vedere consolidarea relațiile bilaterale de colaborare și asigurarea unei instruiri la standardele internaționale și europene a celor două părţi semnatare, precum și iniţierea unor acţiuni comune privind luarea măsurilor de prevenire şi combatere a infracţionalităţii, de menţinere a siguranţei şi liniştii publice, în domeniul controlului comercianților, precum şi al disciplinei rutiere, pe teritoriul de competență.

După ce va fi finalizat, acordul de parteneriat va fi semnat premergător Zilei Poliției Locale (21 mai).