”STRADA PRIETEN SAU DUȘMAN?”

0
735

Lipsa informaţiilor, a educaţiei specifice deplasării în trafic – pe stradă și în special în ceea ce priveşte rolul pietonilor şi al bicicliştilor sunt principalele cauze ale accidentelor în care sunt implicaţi copiii, astfel că Poliția Locală Turda în parteneriat cu unitățile de învățământ din municipiul Turda, participă permanent la activități educative  de prevenire pe linia siguranței circulației rutiere.

În luna martie elevii clasei a I-a A și C a Școlii ”Horea, Cloșca și Crișan”, cei din cilclul primar a Școlii Profesionale Poiana dar și copii de la Gradinița ”Poiana cu Castani din Turda, au participat activ la oră au răspuns solicitărilor polițistului local pe tema:  ”Strada prieten sau dușman?”

Temele prezentate diferențiat pe grupe de vârstă, au avut ca obiectiv promovarea importanței respectării regulilor de circulaţie rutieră şi a normelor de conduită în stradă totodată s-a tras și un semnal de alarmă cu privire la consecinţele nerespectării acestora în proximitatea trecerilor pentru pietoni, a şcolilor, pe trotuare și nu numai.

Cei 150 de elevi au participat entuaziasmați, au exersat semnalele polițistului, au conștientizat că trebuie să traverseze doar pe zebră sau pe culoarea verde a semaforului sau alături de o persoană adultă și că este impetuos necesar să se asigure atunci când vor să traverseze și totodată  că este interzis să alerge pe trecerea de pietoni.

În baza explicațiilor, a exemplificării, a demonstrației practice utilizând materiale informative, fișe de lucru individuale și articole din echipamentul polițistului pe line de circulație, elevilor li s-au prezentat principalele elementele de circulație: trotuar, carosabil, pieton, vehicul, trecere pentru pietoni (zebră), vehicul, intersecție, agent de poliție. Aceștia, învățând termenii specifici și-au consolidat principalele reguli de circulație ca pietoni și au conștiențizat  obligativitatea respectării acestora pe stradă ca pieton, pentru prevenirea accidentelor.

Au răspuns pozitiv, au fost dornici să acumuleze noi cunoștiințe privind reguli de circulație exprimându-și dorința de a mai participa la astfel de ore educative.

Poliția Locală Turda este dechisă pentru toţi școlarii și preșcolarii municipiului Turda, asigurându-le şansa să-și formeze deprinderi de a utiliza informaţia pe tot parcursul vieţii și abilităţi practice favorabile dezvoltării personalităţii lor.

Încurajăm fermitatea, disciplina susţinută, spiritul de colaborare şi muncă în echipă pentru a crea un mediu favorabil procesului educaţional.