ZILELE ORTODOXIEI ÎN SECTORUL 2

0
758

Prima Duminică din Postul Paştilor se numeşte Duminica Ortodoxiei, sărbătoare care a fost aşezată în prima Duminică din Postul Mare, a anului 843. Conform tradiției, pentru Sectorul 2, Duminica Ortodoxiei este ziua în care se sfințesc icoanele care împodobesc lăcașurile de cult și înfrumusețează casele creștinilor.

Pentru acest eveniment, aflat la a XI-a ediție,  Primăria Sector 2, a adus, de la mănăstirea Lainici, din judeţul Gorj la București, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, numită “Grabnic Ascultătoare” și moaștele sfinților Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Irodion de la Lainici, Sebastian, precum și ale sfinților Protasie, Chervasie, Celsie și Nazarie. Icoana a fost dăruită lăcaşului de cult românesc de preoţii de la mănăstirea Dochiariu, de la Sfântul Munte Athos, fiind cel mai important odor al acestei mănăstiri. Aceasta a fost pictată în secolul al XI-lea, în timpul Sf. Neophitos, unul dintre fondatorii mănăstirii. În lume mai sunt cinci copii ale acestei icoane: trei în Grecia, una în Georgia şi, din anul 2006, una în România, la Lainici.

Pentru buna desfășurare a evenimentului la care au participat 100 de preoți și credincioși, Poliția Locală Sector 2 a asigurat pe traseul pelerinajului religios și în perimetrul zonei de desfășurare al întregului eveniment,   măsuri de ordine publică, siguranța cetățenilor și  fluidizarea  traficului rutier, astfel încât timpul de așteptare al credincioșilor să fie redus, să fie evitate aglomerările de persoane sau alte incidente.

100 de polițiști locali, au purtat pe durata procesiunii torțe aprinse.