„POLIŢIA LOCALĂ – ORDINE ȘI SIGURANȚĂ”

0
584

În perioada 26.06 – 05.07.2017, Direcția Poliția Locală Tg. Mureș și-a continuat activitatea în temeiul legii, acționând cu prioritate pentru îndeplinirea cu responsabilitate și eficiență a atribuțiilor de serviciu.

Astfel, pe linie de ordine publică și siguranță rutieră, polițiștii locali s-au confruntat cu o serie de nereguli, dintre care rețin atenția:

     TULBURAREA ORDINII ȘI LINIȘTII PUBLICE

Personalul instituției a acționat în sensul descurajării și prevenirii actelor antisociale, dar cu toate acestea, în  21 situații a fost nevoit să aplice sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile Legii nr. 61/1991R, relevante fiind următoarele situații:

  • la data de 01.07.2017, în jurul orei 1345, o patrulă de intervenție a Poliției Locale a fost direcționată pe str. Sîrguinței, unde două persoane, prin agresivitate verbală, tulburau liniștea publică a locatarilor blocului nr. 18. Agenții ajunși la fața locului i-au identificat pe suspecți, iar unul dintre aceștia, respectiv numitul T.I., domiciliat în blocul respectiv, a devenit recalcitrant și a amenințat cu acte de violență, folosindu-se de o bâtă de baseball. În consecință, a fost imobilizat, încătușat și dus la sediul Poliției Locale, unde ulterior i s-a aplicat o sancțiune contravențională;
  • în baza unei sesizări telefonice înregistrate prin intermediul Dispeceratului Integrat de Urgență „112”, la data de 04.07.2017, în jurul orei 2335, referitoare la tulburarea liniștii publice prin strigăte și larmă provenite de la un local aflat pe str. Spicului din cartierul Mureșeni, un echipaj mobil al Poliției Locale s-a deplasat la fața locului unde l-a identificat și sancționat pe numitul D.C., administrator al societății respective, fiind totodată determinat să respecte normele legale privind conviețuirea socială;
  • marți 04.07.2017, ora 2230, în parcul de pe str. Busuiocului au fost depistate 8 persoane care tulburau liniștea locatarilor din blocurile învecinate. După legitimarea și identificarea acestora, două dintre ele au fost sancționate contravențional cu câte 100 lei, fiind somate să respecte orele de liniște prevăzute de lege.

MOBILIZARE LA INCENDIU

La data de 05.07.2017, în urma unei sesizări primite prin intermediul Dispeceratului Integrat de Urgență „112”, privind un incendiu la un apartament situat pe str. Tușnad, un echipaj de siguranță rutieră și o patrulă de ordine publică aparținând Poliției Locale s-au deplasat la locul respectiv, luând măsurile legale care se impun în astfel de situații, până la sosirea pompierilor. Astfel, polițiștii locali au trecut la delimitarea zonei, asigurarea perimetrului, îndepărtarea curioșilor dar și a unor autoturisme parcate în imediata vecinătate, care puteau prezenta pericol de explozie, la puțin timp după aceasta sosind angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea”, care au lichidat incendiul.

CERȘETORIE

Cadrele Poliției Locale au depistat, în perioada evidențiată, un număr de 38 persoane care apelau la mila publică în zonele de agrement, piețe și zona centrală. Adulții surprinși au fost identificați și sancționați contravențional, iar în cazul minorilor acțiunile s-au îndreptat împotriva ocrotitorilor legali. În două situații un număr de  4, respectiv 2 minori cu vârste cuprinse între 2 și 13 ani, au fost predați Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, pe bază de proces-verbal, în vederea efectuării unor anchete sociale și luarea măsurilor legale.

OPRIRI/STAȚIONĂRI NEREGULAMENTARE PE DOMENIUL PUBLIC ȘI INDISCIPLINĂ PIETONALĂ

     În intervalul menționat, agenții Biroului de Siguranță Rutieră aparținând Poliției Locale au constatat și sancționat contravențional un număr de 241 fapte aflate sub incidența Hotărârii Consiliului Local nr. 197/2007M, art. 26 și a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, ponderea cea mai mare a acestora fiind pentru opriri, staționări neregulamentare și indisciplină pietonală.

Rugăm pe această cale concetățenii să traverseze drumurile publice doar prin locuri permise, iar conducătorilor auto le recomandăm să respecte semnificația indicatoarelor rutiere referitoare la oprirea/staționarea autovehiculelor.