ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE DE POLIȚIA LOCALĂ TG. MUREȘ 12-26.06.2017

0
693

În conformitate cu atribuțiile date în competență prin Legea nr. 155/2010, personalul Direcției Poliția Locală a efectuat, în perioada de referință, peste 180 de controale pe linia disciplinei în construcții și afișajului stradal, controlului comercial și protecției mediului, cu scopul de a rezolva diversele probleme constatate sau semnalate pe raza municipiului Tîrgu Mureș.

Astfel, pe componenta controlului comercial, inspectorii acestui birou au executat 61 de controale și verificări specifice programului de activitate pentru luna iunie, la terasele de alimentație publică, în urma cărora au constatat o serie de abateri de la prevederile Legii nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite și ale OG nr. 99/2000 referitoare la comercializarea produselor și serviciilor pe piață.

În consecință, 12 agenți economici au fost sancționați contravențional cu amenzi în cuantum de 16.000 de lei pentru lipsa Autorizației provizorie de funcționare pentru terase, alți trei fiind amendați cu 400 de lei fiecare întrucât nu respectau orarul de funcționare aprobat de autoritatea publică locală.

Pe linia protecției mediului, lucrătorii Direcției Poliția Locală Tîrgu Mureș au verificat, în intervalul menționat, modul de respectare a obligațiilor privind condițiile de depozitare și colectare a deșeurilor menajere, prevăzute de Hotărârea Consiliului Local nr. 20/2008 – modificată. În acest sens, din 10 societăți comerciale supuse controalelor, una dintre ele a fost sancționată întrucât nu deținea contract cu firma de salubritate abilitată a ridica deșeurile provenite din derularea exercițiului economic.

De asemenea, pe baza a sesizări ale tîrgumureșenilor, inspectorii de mediu au constatat o serie de încălcări ale obligației de a păstra și întreține curățenia în spațiile în care își desfășoară activitatea, fiind luate atât măsuri de remediere a situațiilor respective, cât și de sancționare a două persoane care nu s-au conformat somațiilor legale dispuse de agenți.

Nu în ultimul rând, cadrele Direcției Poliția Locală Tîrgu Mureș s-au implicat nemijlocit în organizarea și coordonarea acțiunilor de curățenie efectuate pe domeniul public în zonele Calea Sighișoarei și Parcul Eroilor, cu ajutorul asistaților sociali.

Pe componenta disciplină în construcții și afișaj stradal au fost executate 117 verificări în teren pentru identificarea lucrărilor de construcții neautorizate, care au avut ca rezultat depistarea a două șantiere în care se desfășurau activități de genul celor menționate fără deținerea autorizațiilor prevăzute de Legea nr. 50/1991(R), fapt pentru care inspectorii au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 2.000 de lei, concomitent cu dispunerea imediată a opririi lucrărilor și intrării în legalitate.

Relevant în acest sens este cazul unei persoane fizice care a demarat lucrări de anvelopare energetică la un bloc de locuințe fără să dețină „Autorizația de construire” necesară potrivit legislației în vigoare, motiv pentru care, în conformitate cu prevederile art. 26, lit. a) din legea susmenționată, a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 1.000 de lei și somată să sisteze lucrările până la dobândirea documentelor conforme.

Pe această cale atragem atenția cetățenilor interesați în executarea de astfel de lucrări menite a îmbunătăți confortul termic și a scădea consumul energetic la blocurile de locuințe, că este absolut necesară obținerea Autorizației de Construire anterior demarării lucrărilor, în caz contrar fiind pasibili a fi sancționați contravențional conform prevederilor Legii nr. 50/1991(R), cu amendă cuprinsă între 1.000 – 100.000 lei.