31 MAI 2017 – ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN

0
757

În fiecare an, în data de 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății și partenerii săi marchează ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN, subliniind riscurile privind sănătatea și alte riscuri asociate consumului de tutun (în toate formele sale) și militând pentru politici eficiente care să reducă consumul. OMS le solicită tuturor țărilor să prioritizeze și să grăbească eforturile în ceea ce privește controlul tutunului, ca parte din asumările trecute în agenda privind dezvoltarea durabilă pentru 2030.

Toate țările vor beneficia de pe urma unui control eficient în ceea ce privește epidemia tutunului, în primul rând protejându-și cetățenii proprii de efectele dăunătoare ale tutunului și în al doilea rând reducându-și cheltuielile din economia națională.

Poliția Locală Sector 2, alături de Agenția Naționala Antidrog, parteneri în implementarea Strategiei Locale Antidrog Sector 2, au derulat o amplă Campanie de informare a elevilor și cetățenilor, cu privire la efectele psihologice, fiziologice și riscurile consumului de tutun.

Tinerii și adulții au aflat, prin intermediul fly-erelor diseminate, că tutunul nu a constituit o problemă de sănătate publică până la inventarea, odată cu revoluţia industrială, a maşinii de fabricat ţigări. Tehnologia de fabricare a ţigărilor a pus bazele consumului masiv de tutun care, în zilele noastre, a ajuns să fie principala cauză a deceselor în Europa. Industria de tutun a ţinut ascunse până nu demult studiile care arătau capacitatea tutunului de a genera dependenţă şi diverse probleme de sănătate. Forma cea mai extinsă de consum a tutunului este cea de ţigări, în al căror fum s-au identificat aproximativ 4000 de compuşi chimici.

Mai mult de 6 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza consumului de tutun, o cifră estimată să crească la mai mult de 8 milioane pe an până în 2030, fără acțiuni intensive de stopare. Consumul de tutun reprezintă o amenințare pentru fiecare dintre noi, indiferent de sex, vârstă, rasă, cultură sau nivel de educație. Aduce suferință, boală și moarte, sărăcește familiile și economiile naționale.

Convenția OMS privind controlul tutunului ghidează lupta globală împotriva epidemiei tutunului. Acest tratat internațional are 179 de țări partenere și Uniunea Europeană.  Mai mult de jumătate din țările lumii au implementat cel puțin o măsură din tratat.