INFORMARE – 12.11.2011

0
817

În perioada 10-11 Noiembrie 2011 o delegaţie a F.N.P.L. a participat la Ploieşti la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România, răspunzând invitaţiei preşedintelui A.M.R. D-nul Tudor Pendiuc, primarul municipiului Piteşti.

 

Delegaţia a fost alcătuită din:
Găzdac Claudiu Florian-preşedinte
Hordilă Alexandru-primvicepreşedinte
Micşoniu Nicolae-primvicepreşedinte
Constantin Valentin Bretfelean-membru

 

Conform ordinii de zi, a şedinţei din data de 11 Noiembrie, delegaţii la Adunarea Generală a A.M.R. au dezbătut şi proiectul de modificare şi completare a unor acte normative în vederea reorganizării Poliţiei locale.
La acest punct, preşedintele F.N.P.L. a prezentat poziţia membrilor organizaţiei faţă de prevederile acestui proiect. Pentru vizionare click aici.

 

După discurs, D-nul Gheoghe Falcă, preşedintele executiv al A.M.R.- primarul municipiului Arad, a prezentat câteva aspecte cu privire la discuţiile avute, împreună cu o delegaţie reprezentativă pentru poliţia locală, miercuri 09 Noiembrie 2011 cu reprezentanţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor pe această temă.
Concluziile se regăsesc în comunicatul din data de 10.11.2011.

 

În continuare au luat cuvântul mai mulţi primari, care în unanimitate au precizat, că sub această formă, proiectul de lege nu este acceptabil din punct de vedere al edililor.

 

Astfel D-nul Grigore Crăciunescu, primarul municipiului Paşcani a menţionat, că nu este posibil ca primarul unei localităţi, ales prin vot de către cetăţeni, să fie subordonat unui minister, care să-i ordone ce să facă şi că este absolut normal ca şeful poliţiei locale să fie civil şi numit de primar după condiţiile stabilte de Consiliul local .

 

Primarul Sectorului 2 din Bucureşti, D-nul Neculai Onţanu a specificat de asemenea faptul că primarului nu i se poate impune o astfel de condiţie de subordonare. De asemenea a spus că se va putea baza în continuare pe actualii poliţişti locali, şcoliţi şi dotaţi corespunzător, cu ajutorul cărora a realizat activităţi specifice dificile, fără a avea probleme, ci din contră rezultate foarte bune. A mai precizat că primarii trebuie să fie acceptaţi de către Ministerul Administraţiei şi Internelor ca parteneri egali în luarea deciziilor care-i privesc şi nu doar consultaţi. Este de părere că, decât să existe o lege proastă, care nu poate fi modificată uşor apoi, mai bine se amână promulgarea ei până când se creează un proiect viabil, acceptat de partenerii de dialog social.

 

D-nul Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1 Bucureşti a întărit cele spuse de antevorbitori, iar primarul municipiului Deva, D-nul Mircia Muntean este de părere că această lege trebuie să apară cât mai curând, dar sub forma în care edilii localităţilor să poată să-şi numescă şefii poliţiilor locale fără ca aceştia să fie funcţionari publici cu statut special, în baza unor condiţii aprobate de Consiliul local. Personalul să se poată selecta, astfel încât să se aleagă pe cei mai buni din rândul celor două structuri.

 

Preşedintele sindicatului poliţiştilor locali din oraşul Roşiori de Vede a predat un material prin care se contestă actuala formă a proiectului de lege.

 

D-nul Tudor Pendiuc a propus mandatarea Comitetului Director al A.M.R. pentru a purta discuţii cu reprezentanţii M.A.I. pe baza acestui proiect de lege, iar pentru o primă întâlnire s-a propus data de 15 Noiembrie 2011 la sediul M.A.I.

 

 

Preşedinte FNPL
Găzdac Claudiu Florian